Híreink

Jövőre 90 éves a Budaörsi Sport Club - Olimpikonjaink vágya a saját sportlétesítmény

2013. december 2.

A város legpatinásabb versenysport egyesülete 1924-ben alakult, s jelenleg hét szakosztállyal működik. Somlyó Gergely elnök az utánpótlás biztosításáról, a j...övő év kiemelkedő rendezvényeiről, s az új elnökség fő irányvonalairól beszélt, melyet a szakosztályvezetők és edzők komoly szakmai munkával és energiával támogatnak.
Hogyan sikerült a második alkalommal megrendezett Sportválasztó Nap?
A Budaörsi Sport Club legsikeresebb programjáról van szó, ahol az a legfőbb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Komoly örömünkre szolgál, hogy tavaly és idén is mérhetően több fiatal jelentkezett azokra a sportágakra, mely megtetszett nekik. Hosszú távú tervünk, hogy a Sportválasztó egy betervezett program legyen az általános iskolákkal való együttműködésünk során.
A Sportválasztó és az egyéni érdeklődések hatására mennyire biztosított a folyamatos utánpótlás?
Szerencsére számos gyerek sportol Budaörsön, mivel sok a lehetőség, sok a választható sportág. Ugyanakkor – versenysport egyesületként szólva – a hozzánk jelentkező gyerekek száma nem azonos azzal, hogy hány család vállalja a versenysporttal járó nehézségeket, pluszfeladatokat. Számunkra két dolog fontos kiemelten, a minél szélesebb bázisú utánpótlás-nevelés, valamint a hazai és nemzetközi szintéren egyaránt eredményes versenysport. Úgy kell alakítanunk a körülményeket, hogy a legtehetségesebb jelentkezők a jövőben BSC-s színekben versenyezhessenek.
Említette az iskolákkal való együttműködést, milyen a kapcsolat minősége?
Kiváló a viszonyunk, kizárólag pozitív visszajelzéseket kapunk. Ugyanakkor tudjuk, hogy az iskolák is nehéz helyzetben vannak, sok feladatot kell megoldaniuk. Ezért a közös programoknál – Sportválasztó és Nyílt Nap – arra törekszünk, hogy elvégezzük a lehető legtöbb szervezési munkát. Az iskoláktól csupán pozitív megerősítést várunk.

Az Atlétika Szakosztály 2013. január eleje óta vált a BSC tagjává. Hogyan sikerült a beilleszkedés?
Palágyi Gergelyék teljes mértékben beilleszkedtek a sportklub életébe, főként eredményeikkel és szervezettségükkel. Nagyon remélem, hogy hosszú távon is sikeresek lesznek, s – a többi szakosztály vezetőjéhez és edzőjéhez hasonlóan, akik komoly szakmai tudást és energiákat mozgósítanak – továbbra is segítik munkánkat.
Tervezik-e a klub bővítését szakosztályos szinten?
A jelenlegi hét szakosztály működtetése komoly erőforrásokat igényel. Természetesen nem zárkózunk el semmilyen jellegű növekedéstől, azonban most arra koncentrálunk, hogy a következő években is biztosítsuk a szakosztályok megfelelő körülményeit. Ezen kívül egy-két infrastrukturális területen szeretnénk előrelépni. Szükségünk lenne egy bázisra, mivel válogatott sportolóink edzéseit, mérkőzéseit – jelen körülmények között – másokhoz kell igazítanunk. Egyszerűen kinőttünk a termeinket. Aktuális magyar bajnokainknak, Bajnokok Ligája ezüstérmes csapatunknak, olimpikonjainknak, Európa- és világbajnoki érmeseinknek mind az a vágyuk, hogy legyen egy saját bázisunk. Saját irodával, saját termekkel.
Jövőre 90 éves lesz a Budaörsi Sport Club. Milyen ünnepséget terveznek?
Egy olyan sportnapot rendeznénk, ahová Budaörs testvérvárosait hívnánk meg egy közös sportünnepre, emellett az elmúlt 90 év legjobb, legkiválóbb sportolóinak, sportvezetőinek részvételére számítunk, akik sokat tettek az egyesületért. Természetesen a hagyományteremtő jelleggel létrehozott Sportválasztót és Nyílt Napot is megtartjuk, s ismét lesz Sportbál, ahol a város sportolói ismerkedhetnek össze, s közös programokat is tervezhetnek. Bármelyik rendezvényünkkel kapcsolatban szívesen működünk együtt bárkivel, ahogy idén a Budaörsi Kézilabdával vagy az Aramis Sportegyesülettel tettük.
Az új elnökség milyen fő irányvonalakat jelölt ki?
A nemzetközi eredményességet azért tartjuk fontosnak, mert manapság divatos a városmarketing kifejezést emlegetni. Egy nemrég befejeződött U19 kézilabda világbajnokság vagy egy Bajnokok Ligája döntő abszolút városmarketing tevékenység. Azon dolgozunk, hogy a várost és az egyesületet minél ismertebbé tegyük. Emellett bátorítjuk a szakosztályokat a különböző korosztályok megszólítására, mivel fontosnak és elismerésre máltónak tartjuk, hogy minél több budaörsi lakost vonjunk be a működésünkbe. S bár eredményeinket az önkormányzat támogatása nélkül nem érhetnénk el, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy támogatókat, szponzorokat találjunk, akik az infrastrukturális fejlesztéseinkben is mellénk állnának.

Forrás: Új Lap

Az interjút készítette: Gajdos Borbála