Híreink

Mertek nagyot álmodni - Szegő Tibor interjúja Somlyó Gergellyel és Szvitán Krisztinával

2014. január 26.

A Nemzeti Sport az elmúlt esztendő 10 legpozitívabb sportteljesítménye közé sorolta a Budaörsi SC női asztaliteniszezőinek BL-ezüstérmét.

Ennek apropóján Somlyó Gergely elnök olyan programról beszélt, amely természetesen foglalkozik az utánpótlással is, ezért felkeltette az érdeklődésünket. Szegő Tibor • Mindenki előtt ismert, hogy a mindennapos testnevelés bevezetése heti öt tornaórát ír elő az általános iskolások egy részének, ám nem minden oktatási intézmény tud megfelelni az ezzel járó kihívásoknak, akár az infrastrukturális gondok, akár amiatt, mert nem állnak rendelkezésre a megfelelő szakemberek. Ezt ismerte fel a Budaörsi Sport Club vezetése, és állított fel egy olyan rendszert, amelynek eredményessége párját ritkító.

A részletekről Somlyó Gergely elnököt faggattuk a városi sportcsarnokban, melyet mindössze egy gyalogátkelő választ el az 1. számú általános iskolától és ennek – rögtön kiderül – jelentősége lesz:

– 2012 szeptemberében indult a programunk három elsős osztállyal. A lényege, hogy színesítsük a testnevelés órákat és erősítsük az utánpótlást. Miután három éve rendelkezünk önálló teremmel, így lehetőségünk nyílt arra, hogy elég asztalt, hálót, ütőt, labdát biztosítsunk annak a közel száz gyereknek, akiknek mindössze annyi a dolguk, hogy átsétáljanak az út túloldalára és máris itt vannak nálunk. A heti öt órából kettő pingpongos foglalkozás, melyeket a mi szakedzőink tartanak.

Az elnök elmesélte, hogy az első évben olyan sikeres volt a kezdeményezésük, hogy a gyerekek nemcsak pingpongban ügyesedtek, hanem a finom sportágspecifikus mozgások miatt javult az íráskészségük, jobban kezdtek rajzolni és a koncentrációjuk is fejlődött. Az iskola ezért azt kérte, hogy másodikban is folytathassák a sportolást az órákon, de vonják be a rendszerbe a 2013 szeptemberében induló öt elsős osztályt is.

– Így esett, hogy mára 260 gyerekkel foglalkozunk, ami Magyarországon a létszámot és a szervezettséget tekintve, tudomásom szerint, egyedülálló – fogalmazott Somlyó, aki szeretné, ha a Magyar Olimpiai Bizottság is felkarolná tevékenységüket.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mit szól ehhez a szövetség, illetve hogy a napokban aláírt hosszú távú sportágfejlesztési megállapodás 2,7 milliárd forintjából mennyi jut Budaörsnek, s ezt a választ kaptuk Szvitán Krisztinától, az asztaliteniszezők szakosztályvezetőjétől:

– Tájékoztattuk Nátrán Roland elnök urat a programunkról, látta, elismerően szólt róla és maximálisan segítőkész volt. Jövő héten ülünk le vele ismét, hiszen amikor ismertettük az elképzeléseinket, még nem lehetett tudni, hogy milyen feltételekkel, s mekkora állami támogatást kap a sportág. Azt nem tudjuk, hogy a sportágfejlesztési programban miként lehet jelen a miénk, de bízunk benne, hogy ezzel a projekttel méltóak leszünk a támogatásra.

Az idén kilencvenéves Budaörsi Sport Club mellesleg nem kizárólag asztaliteniszezőkkel foglalkozik, mert van autó- és motorsport, cselgáncs, karate, labdarúgó, tenisz és egy éve atlétikai szakosztálya is. Ekkora rendszer működtetése már komoly anyagi eszközöket igényel, így újra az elnökhöz szólt a kérdésünk, hogy miből tudják finanszírozni a szerteágazó tevékenységüket.

– Több mint tízéves fejlődési folyamat előzte meg a mostani helyzetet. Olyan nincs, hogy egyszer csak az önkormányzat és a szponzorok gondolnak egyet, pénzt adnak és szerződtetjük Madarász Dórát, Pergel Szandrát és elindítjuk az iskolai programot. Mi nagyon mélyről, NB III-as szintről indultunk, és az első perctől kezdve tudtuk, hogy mit akarunk. Szisztematikusan építkeztünk. Az első eredmény 2003-ban értük el, amikor női csapatunk részt vett – és nyolc évig maradt is –  az ETTU-kupában, 2011-ben pedig sikerült megnyerni a magyar bajnokságot. Ez egyben azt jelentette: 65 év után először fordult elő, hogy nem budapesti csapat lett a hazai legjobb. Ezt követte a sikeres Bajnokok Ligája-szereplés. Így talán már érthető, hogy a legnagyobb támogatónk az önkormányzat. Nekik úgy köszönjük meg a finanszírozást, hogy női pingpongozóink komoly városmarketinget fejtenek ki. Szerencsére mostanra egyre több cég is úgy gondolja, hogy jó hírét tudjuk vinni, s mi igyekszünk megfelelni az elvárásaiknak.

Még arról beszélgettünk a szakemberekkel, hogy mennyire fontos az elsős, másodikos gyerekeknek, hogy BL-döntős kitűnőségekkel készülhetnek, de már a fiatal Ecseki Nándor is példaképnek számít sok kis lurkó számára. Kiderül, hogy bármennyire sikeres is a program, az általános iskolások a második osztály végén „elballagnak”, nem folytatódik a képzésük, hiszen kell a hely az újonnan érkezőknek, ám ha a gyerekek és szülők úgy gondolják, akkor „csak” be kell iratkozni a klubba, és akármelyik 8-9 évesből lehet a mai menők utóda…

Forrás: www.utanpotlassport.hu