Karate Szakosztály

Elérhetőségek:

Levelezési cím: 2040 Budaörs, Szép utca 25.
Szakosztályvezető: Straub Katalin
Elérhetőségei: straub.katalin@budaorsisc.hu; +36 30 964 2956
Edző: Fehér András
Elérhetősége: afeher@e77.hu

A karate szakosztály 1998 őszén alakult. A szakosztályvezető Straub Katalin 5. danos Mester, aki 35 éve kezdett el karatézni és 25 éve tart edzéseket, foglalkozik gyerekek nevelésével. Eredményes, többszörös Magyar Bajnok, válogatott versenyző volt, aki még 2008-ban az European Masters Games világjátékokon mind formagyakorlatban mind küzdelemben első helyezést ért el. A kezdetek óta neveli az óvodás korú gyerekeket épp úgy, mint a felnőtt fekete öves mestereket.

Shotokan-Fudokan stílusú karatét gyakorlunk és versenyeink a WKF (World Karate Federation) világszövetség (182 tagország) szabályai szerint zajlanak. Versenyeinken két kategóriában folyik a küzdelem: kata (formagyakorlat) és kumite (küzdelem). Ez utóbbiban gyerekversenyeken (14 éves korig) fejre teljes kontrol van, csak jelzik a találatot, testre semikontakt. E kor fölött fejre light kontakt engedélyezett.

Néhány szó arról, hogy mi is a karate és miért hasznos már gyermekkorban elkezdeni a gyakorlását: a karate pusztakezes önvédelmi harcművészet, filozófiai-ideológiai alapjait nem részletezve célja az, hogy tartást, önbizalmat, kisugárzást adjon, ami eleve elriasztja a rossz szándékú embereket, de ha elkerülhetetlen a harc, akkor megfelelő technikákat adjon a támadókkal szemben.

Az iskolás korúak tanfolyamain az edzések légköre gyermek centrikus, vidáman, de fegyelmet tartva tanítjuk őket sok-sok készségfejlesztő gyakorlat segítségével.

Természetesen, miután sportklubról van szó, szakosztályunk értékmérője versenyzőink eredményessége. Megalakulásunk óta a hazai legrangosabb, értékmérő versenyeken, a Magyar Bajnokságokon, ill. a Diákolimpiákon minden évben több bajnokságot nyertünk. Ezeken kívül évente 10-12 egyéb versenyen (OB, stílus Bajnokság, Kupák) indulnak élversenyzőink, ill. utánpótlásunk. Ezeken a versenyeken megalakulásunk óta több ezer érmet nyertünk.

A szakosztály az ország legeredményesebb nevelő egyesületei között van megalakulása óta. 2011-ben eredményeink alapján szakosztályunk rendezhette a Magyar Bajnokságot a Sportcsarnokban. Itt az utánpótlásunk nyerte el a legeredményesebb csapat címét. Nemzetközi versenyeken is eredményesek versenyzőink, számtalan EK, VK győztese van a szakosztálynak. Az utóbbi évek legeredményesebb versenyzői, Péter Balázs, VK 2. helyezett, felnőtt EB 5. helyezett, Juhász Nikolett Világbajnoki 5. és Európa bajnoki bronzérmes. Rajtuk kívül több válogatott kerettag versenyzőnk van különböző korosztályokban.

A karatéban a tudásszintet övfokozatok jelzik, amiket a rendszeresen megtartott vizsgákon szerezhetnek meg a karatékák. Évente több edzőtábort tartunk, ahol sok karatés készül fel a vizsgákra és a versenyekre.